8 Mart 2012 Perşembe

Siber Zorbalığı Yapanların ve Buna Maruz Kalanların Psikolojik Durumları



   Siber zorbalık gören çocuklar üzüntü, anksiyete, korku gibi duyguları daha fazla hissettiklerini belirtmişler, ayrıca konsantrasyon bozukluğu nedeniyle okul notlarında düşmeler olduğunu ifade etmişlerdir.
   Siber zorbalık yaşayan çocuklar okuldan kaçma, okula devamsızlık  ve okula silah getirme gibi okulla ilgili davranış problemlerini daha fazla göstermişlerdir.Siber zorbalık deneyimi gençler arasında depresyon, madde kullanımı ve suç işleme oranlarını yükseltmektedir.
Siber zorbalık yapan gençler kuralları çiğneme, saldırganlık gibi davranış problemlerine daha yatkın bulunmuşlardır . Patchin ve Hinduja (2006) yaptıkları çalışmada birçok (%60‟a yakın) siber zorbalık kurbanının internetteki davranışlardan olumsuz yönde etkilendiklerini ve bu davranışları okulda ve evde arkadaş ilişkilerine yansıttıklarını bulmuşlardır.Wolak vd.‟ne göre (2006) zorbalık deneyimi yaşayan gençlerin %30 u çok üzgün olduklarını ifade etmişlerdir. %24 ü aşırı derecede korkutulmuş, %22 si utandırılmıştır. Buna ilave olarak %34 genç internetten uzaklaşma, sürekli olarak olay hakkında düşünme ve çevresindeki her şeye ilgisini kaybetme gibi bir veya daha fazla stres belirtisi göstermiştir.
Zorbalık yapan veya kurban rolünde olduğunu belirten ergenler problem davranışlar, alkol ve sigara kullanımı, depresif belirtiler ve düşük okul başarısı göstermektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder